søndag 28. juni 2009

IA-avtalen har feilet, og slik vil det fortsette!


En rapport fra forskningsstiftelsen SINTEF viser at:
- Norge ligger på verdenstoppen både når det gjelder sykefravær og uføretrygding.
- En av fem i yrkesaktiv alder er uføretrygdet, går på rehabilitering og attføring, eller er på en gitt dag borte fra jobben med sykepenger.
- Det meste er uendret fra 2005 til 2008.

Men på tross av dette er det visst ingen av avtalepartene som vil si at IA-avtalen har feilet. Det er tydeligvis for mye prestisje som står på spill.

Men det må jo være lov å si at noe har feilet uten at det automatisk betyr at ideen er gal og alt må avvikles. Jeg mener bestemt at man over tid skaper bedre resultater dersom man er ærlig på hva som fungerer og hva som ikke gjør det.

IA-avtalen har feilet, og så lenge partene er enige om å stikke hode i sanden, vil det fortsette å feile.

1 kommentar:

  1. Som leder i en IA bedrift, kan jeg kort si at IA avtalen fungerer godt på samarbeid mellom bedrift og NAV i oppfølging av langtidssyke og i noen grad sikrer at disse kan komme tidligere tilbake i arbeid med tilpasninger. Som forebygging av sykefravær har IA avtalen liten verdi. Like så er det med de nye sykemeldingsblankettene hvor legen skal ta stilling til sykdomsbilde og arbeidsevne. Dette ingnoreres fullstendig av legestanden, og oppfølging av legene mangler fullstendig.

    SvarSlett