fredag 26. juni 2009

Sprudlende grønn økonomi? – Hæ?!


Åslaug Haga snakker ut om den tøffe tiden over en lunsj med Dagbladet 25.06.09. Flere små spark til regjeringen (det er jo alltids til å leve med) og et par obligatoriske halvsannheter om de tidligere vennene på borgerlig side.

På spørsmålet om hvilke saker regjeringen bør fronte i valgkampen, sier hun ”hva vi gjør fremover for å skape den sprudlende grønne økonomien.”

At Bonde.. unnskyld, Senterpartiet, skulle fronte den nye økonomien er vel like opplagt som at Jens Stoltenberg skulle fronte avviklingen av LO. Men la det ligge.

Det store spørsmålet er, hva er en sprudlende grønn økonomi? Alle ønsker vi mindre klimautslipp, renere natur, stabil vannstand og en regnskog som er inntakt. Og av det følger, mener nesten alle, at vi må gjøre noe annerledes enn i dag. Og i politikken tenker vel da de fleste på bedre kollektivtrafikk, endringer i avgiftsstrukturer, mer og bedre resirkuleringer, CO2 kvoter etc etc etc.

Men heller ikke den grønne økonomien kan vedtas; den må skapes. Politikken setter rammene, og næringslivet har å utnytte de markedsmulighetene som man har mener å ha fått øye på.

Mine to spørsmål blir derfor:
1. Om den finnes, hva er den nye grønne økonomien?, og
2. Hvilke POLITISKE beslutninger er det NORSKE politikere kan og bør ta for å skape nye, varige og lønnsomme arbeidsplasser i privat næringsliv som kan defineres inn som en del av den nye grønne økonomien.

Jeg savner, som leseren vil ha forstått, en edrulig konkretisering av hva som menes med ”den nye grønne økonomien” som skal redde oss alle.

Har du noen innspill, kom med dem!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar