tirsdag 9. juni 2009

Om man skjenker eller skjenkes...


Nesten ingen seriøse samfunnsdebattanter kaster seg inn i diskusjonene om serveringsnæringen og skjenketider. Moralen ser ut til å være at alkohol skal nytes, og ikke debatteres. (Bortsett sett fra, selvsagt når man f. eks. diskuterer hvorvidt australske Chardonnays er på høyde med de fra burgunder).

Serveringsnæringen anses som suspekt, svart (i flere betydninger av ordet) og samfunnsøkonomisk uviktig.

Når Storberget nå vil stenge alle skjenkesteder kl 02:00, og nappe vekk kommunenes selvstyre på området, ser man tydelig av kommentarene og debatten, at kunnskapen er liten. Dessverre!

Derfor noen enkle fakta i folkeopplysningens tegn:
· Serveringsstedene står for bare 15 % av alkoholsalget i Norge
· Salget av øl på serveringssteder sank med hele 9 % i 2008 og synker ytterligere i 2009
· Antallet serveringssteder har stagnert de siste årene og bransjen selv frykter et konkursras i 2009
· Av landets 10 største byer har bare to valgt å forby skjenking etter kl 02.00
· Kortere skjenketider i Fredrikstad og Sarpsborg har resultert i en sterk oppblomstring av illegale nattklubber mens erfaringer fra Vadsø viser økt fyll og vold blant ungdom etter kortere skjenketider
· Reduserte åpningstider har medført betydelige økonomiske problemer for reiselivsnæringen i byer som Sarpsborg, Fredrikstad og Horten.
· Landets ledende musikklubber anslår at reduserte åpningstider vil føre til en rasering av deres økonomiske grunnlag
· Erfaringer fra blant annet byer som Manchester viser at et tett samarbeid mellom myndigheter, politi og næring om målrettede aktiviteter (City Centre Safe prosjektet ) for en trygg by førte til nedgang i vold og uro

Serveringsnæringen er en stor næring og representerer svært mange årsverk. Ja, det finnes kjeltringer i denne bransjen (også), men det er intet argument for den stemoderlige behandlingen.

Kun et fåtall ønsker fyll og bråk i byen, og det å si at en innskrenkning av det kommunale selvstyret er LØSNINGEN, er å angripe problemstillingen fra helt feil ende. Det er rett og slett kunnskapsløst, lite kreativt og nærmest ødeleggende både for serveringsnæringen og alkoholdebatten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar