mandag 29. juni 2009

Davidsen, hvorfor vil du øke forskjellene mellom folk?


Argumentene han bruker er at (1) det vil gjøre det mye mer attraktivt for mange å stå lenger i jobb, (2) det vil bedre tidsklemma og gi mer tilfredse medarbeidere, (3) det vil bedre helsen og motvirke veksten i uføretrygden, og (4) det vil få opp grunnbemanningen og få slutt på alle stillingsbrøkene.

Her snakker vi altså om en løsning som overgår selv kinderegget. Og hvorfor stoppe på 6 timer, forresten? Hvorfor ikke 5, eller 4? Tenk hvor tilfredse medarbeiderne ville bli da!?
Dette er en sak som er diskutert lenge og som ikke minst Sosialistisk Venstreparti har frontet. Mange av argumentene imot er kjente og jeg skal ikke repetere dem. Bortsett fra å påpeke at Nordmenn vel aldri har arbeidet så lite og vært så syke som nå, så den sammenhengen er i beste fall uklar.
Derimot finnes det mer politisk ukorrekte argumenter som man ikke hører så ofte. Ett av dem er at forskjellene mellom folk i Norge vil øke med 6-timers dagen.
Og grunnene er enkle:
1. Alle som i praksis ikke er betalt per time, ledere, mange mellom-ledere, selgere etc., vil argumentere med at de skal ha ekstra betalt fordi de vil måtte fortsette å jobbe like mye som i dag.
2. Noen vil benytte den muligheten som da rent praktisk blir for å ha 2 faste jobber. For mange unge, og for personer som har ikke-vestlig bakgrunn (jeg vet at jeg er i et minefelt nå) er en 12 timers arbeidsdag verken uvanlig eller uønsket.

6-timers dagen er, har alltid vært, og vil nok alltid være en usedvanlig dårlig ide! For det er vel ikke økte klasseforskjeller Jan Davidsen har som sitt politiske prosjekt?

2 kommentarer:

  1. Hva er det han tenker på? Hvem skal gjøre jobben, og har han ikke sett de røde blinkende lysene fra OECD om et overdimensjonert sosialt kostnadsnivå i Norge. Økt press i et allerede belastet arbeidsmarked med påfølgende lønnspress,renteøkninger og svekket konkurransekraft, og han vil begynne i en offentlig sektor som allerede er bortimot den dyreste og minst effektive .....nei dette er for dumt!

    SvarSlett
  2. Jeg har et veldig godt forslag!

    La oss bevilge Jan Davidsen selv en 0-timers dag!

    SvarSlett