søndag 7. juni 2009

Folkefryktinstituttet


Folkehelseinstituttet har tydeligvis bestemt seg for å ta markedsposisjonen som ”de som er best til å skape frykt”. Og de mener alvor.

Dagens beskjed i Aftenposten er at en million Nordmenn kan bli smittet av neste runde med H1N1, tidligere kjent som Svineinfluensa. Hørt det før? Jo da, vi fikk samme beskjeden forrige gang. Og resultatet? 9 – ni – smittede, og ingen døde. Globalt er tallet 21940 smittede og 125 døde.

Men det svake(..) resultatet har ikke lagt noen demper på Instituttet. Her fyrer man til igjen, og håper (?) at man får mer rett denne gangen. Og for ytterligere å øke presisjonsgraden uttaler man professoralt: ”Viruset kan bli mer aggressivt eller mindre aggressivt med tiden”. (Takker for den oppklaringen).

Folkehelseinstituttet er viktig for de som lever av å sende Nordmenn på ferie i andre deler av verden fordi Utenriksdepartementet følger de reiseråd som instituttet gir. Sist førte det som kjent til at hele Mexico ble bannlyst.

Instituttet er tydeligvis så redde for å undervurdere en spredning at de alltid kommuniserer sitt worst case scenario, selv om dette åpenbart skaper fryktsituasjoner som er helt unødvendige, og potensielt skadelige både menneskelig og økonomisk.

Per i dag er H1N1 mildere enn vanlig influensa. Og som instituttet sier: ”Hvis det oppfører seg sånn som andre influensavirus, har det kommet for å bli. Når det har gått fra seg i første omgang, vil det antageligvis bli et vanlig sesonginfluensavirus.”

Men først skal vi altså kjenne litt på frykten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar