lørdag 9. mai 2009

Hovedkontor intet argument for statlig eierskap

Nedenfor følger mitt innlegg på Høyres Landsmøte i dag.

Høyre har ikke statsskrekk. Det finnes grunner til at staten i blant skal ha kontrollerende poster i private bedrifter.

Venstresiden har ingen tydelige forretningsmessige mål som begrunnelse for statlig eierskap. Argumentene trekkes ut av ermet avhengig av hva som passer. I blant snakker de om norske interesser, iblant om avkastning, eller innovasjon, eller kompetanse, eller arbeidsplasser eller distriktspolitikk og iblant snakker de om hovedkontor, eller noe helt annet.

Uten klare og forutsigbare forretningsmessige mål overlater man i praksis makten til øvrige aksjonærer eller til administrasjonen. Og det er selvsagt det motsatte av aktivt statlig eierskap.

Høyre må være partiet som er konsekvent og profesjonell i sitt forhold til statlig eierskap. Vi skal ha en politikk tuftet på forretningsmessighet og forutsigbarhet.

Dessverre er det en linje i programmet som sier at, sitat: ”statlig eierskap kan i noen tilfeller begrunnes ut fra særlige nasjonale hensyn, for eksempel å sikre hovedkontorfunksjoner”.

Å hevde at det å sikre hovedkontoret er et godt eksempel på ”særlige nasjonale hensyn” er rent tøv, og fremstår som en populistisk lettvinthet. Og åpner for at vi kan begrunne det statlige eierskapet slik det til enhver tid passer oss.

Det kan også an passeng nevnes at enkelte jurister hevder det en slik begrunnelse for statlig eierskap indirekte er å anse som subsidiering som er ulovlig ifølge EØS avtalen.

Kjære landsmøte, men denne ene setningen sier vi i praksis at vi vil føre nesten den samme politikken på dette området som dagens regjering gjør. Vi har bare litt smartere folk til å gjøre jobben.

Bedriftskanalen i Oslo vil ha en annen næringspolitikk enn den dagens regjering fører. Og vi vil ha en tydelig politikk som gir de som er opptatt av næringsliv og det statlige eierskapet et alternativ. Folk skal ikke stemme på oss bare fordi vi kan sette smartere folk på jobben, men også fordi vi vil føre en annen politikk.

Jeg oppfordrer derfor alle til å støtte at denne setningen fjernes fra programmet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar