torsdag 28. mai 2009

Fra frokostmøtet om statlig eierskap


Bedriftskanalen hadde et frokostmøte med stort engasjement i dag, torsdag 28.05, med tittelen ”Drømmer du om å bli eid av staten”?

Utgangspunktet var Aker-saken, og Michael Tetzschner innledet og pekte på at dagens regjering søker annen type avkastning enn den økonomiske i sitt statlige eierskap. Dette skaper situasjoner og prosesser som ikke heldige. Han sa også ”staten har ikke oppfølgingskapasitet, selv ikke på de største beløp.”

Tetzschner påpekte at Høyre ikke har statsskrekk, og at det er bedre at staten gjør noe enn at ingenting blir gjort. Men staten skal ikke fortrenge privat kapital.

En annen, mindre diskutert, konsekvens at det statlige eierskapet, er at man får et ”soft dictatorship” hvor ingen i det private næringslivet utfordrer staten fordi man frykter å bli straffet på et senere tidspunkt.

Tetzschner avsluttet med å si at staten ikke må bli omnipotent, og at den må slutte å behandle det private næringslivet som et underbruk at det politiske virke.

Etter innledning ble en rekke problemstillinger berørt og diskutert:
- Hvordan bør vi organisere det statlige eierskapet?
- Hvor ryddig er staten som eier?
- Hvordan kan Høyre gjøre statlig eierskap til en valgkampsak?
- Hvilke prinsipielle grunner skal Høyre ha for statlige eierskap?
- I hvilken grad har staten den kompetansen og de beslutningsprosessene som trengs for å ivareta sitt eierskap?

Det var bred enighet om at Høyre har en god valgkampsak i statlig eierskap, men at man må bli tydeligere på hva man vil. Et konkret forslag var å lage en liste over de bedriftene staten, på en profesjonell måte selvsagt, skal selge seg ut av når Høyre kommer i regjering.

Neste frokostmøte i Bedriftskanalen blir i august.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar