mandag 6. juli 2009

La barna røyke før sukkeret tar dem!


En familiedag på Tusenfryd er til glede for både store og små, og jeg har akkurat avsluttet en slik. (PS! Årets nyhet SpinSpider kan anbefales for alle som ikke har høydeskrekk).

Dagen gir også en god mulighet for å studere deler av den norske folkehelsen. Og trist men sant, jeg begynner å tro på meldingene om at Norge nå har et større fedmeproblem enn USA. Og vi snakker ikke bare om femtiåringene med sedat livsstil. Vi snakker om vakker ungdom med fremtiden foran seg. (En klisjé, men du tar poenget)

Vi vet at ekstrem fedme reduserer mulighetene for livsutfoldelse, det øker sannsynlighetene for en rekke sykdommer, og det koster samfunnet masse penger. Det er en negativ spiral som kun gagner produsenter av sukkerholdige og fettrike varer. (Mange av disse produsentene er for øvrig hjertelig til stede på Tusenfryd, uten at det ligger noen kritikk i det.)

I Høyre har vi tillit til individet og respekt for familien. Og dermed er det fjernt å tenke seg at forbud og reguleringer er forslag partiet vil fremme. Likevel må vi ta innover oss at vi nå har en oppvoksende generasjon hvor en stor andel vil få fedmerelaterte sykdommer (og dem er det MANGE av) i svært ung alder. Og trenden vil nok dessverre ikke snu av seg selv. Så hva gjør vi?

Jeg tror det første vi må gjøre er å begynne å snakke om det. Dette er ikke skjønnhetstyranni (som noen raskt vil hevde), men fokus på normalt god helse.

Jeg vil våge den påstand at mengden fett og sukker i maten til mange i dag, totalt sett, er et langt større helseproblem enn passiv røyking. Likevel snakker vi mye mer om problemene røyken fører med seg. Det må vi endre. Ikke gjennom politiske vedtak, men gjennom engasjement fra hver enkelt av oss.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar