tirsdag 17. november 2009

Blir barna mer kompetente av kort skolevei?


I dag har jeg lest to saker om skole, forskning og utdanning som ikke har noe med hverandre å gjøre. Men som har det likevel.

Det ene er at vi bør bruke mer oljepenger på dette fordi økt kompetanse over tid gir en høyere avkastning enn de 4 % som Oljefondet (ja da, jeg vet det heter noe annet) har som sin målsetting. (We hear you Victor!)

Det andre er at Senterpartiet vil utrede hvor langt det maksimalt kan være mellom hjemmet og skolen, fordi det finnes eksempler på at barn må reise langt (mer enn en time) etter at 101 små skoler er nedlagt under de rødgrønne.

Og for meg belyser disse to sakene hva som mest sannsynlig vil skje når gode intensjoner og sterke statsfinanser møter norsk realpolitikk a la 2009. Vi ender opp med å bruke (mye) mer penger, men når regjeringspartiene har fått finansiert sine symbolsaker (opprettholdelse av bitte små skoler, varm skolemat etc etc.), er det fint lite igjen til å øke kompetansen.

Vi må slutte å diskutere hvor mye mer penger vi bør (eller kan) bruke, og heller se på hvorfor vi får mindre igjen for det vi allerede bruker enn veldig mange andre land.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar