mandag 10. august 2009

Småbedriftenes skjebne - 3 konkrete forslag

Bedriftskanalen får daglig innspill på saker og prioriteringer.

Nedenfor er utdrag av e-post fra Svein Haugan som jeg synes fortjener oppmerksomhet.

Kom gjerne med dine kommentarer!

Simen


Valgår i år! Alle snakker pent om nødvendigheten av å sikre småbedriftene en fremtid, men hittil er det lansert få konkrete forslag. Her er noen som jeg håper opposisjonspartiene kan enes om:
1. Hev innsslaggrensen for MVA registrering til 75000 i 2010 og deretter til 100000 i 2011!
Begrunnelse: Brønnøysund melder om nedgang i antall nyregistreringer. Ikke rart. 50000 kroners grensen har ligge fast i mange år og det er på høy tid den blir hevet. Dette vil bidra til å lette administrasjonen i den kritikske fasen for en nyoppstartet bedrift.

2. Endre betaling av forhåndsskatten til 4 terminer for aksjeselskap.
Begrunnelse: Som en del av regjeringens finanskrisepakke kan underskudd i 2008 og 2009 motregnes mot overskudd i 2007 og gi tilbakebetaling av skatt betalt for 2007. Vel og bra, men forskuddskatten for 2008 ble beregnet på grunnlag av inntekten i 2007 og forfalt til betaling i 2 terminer (15. Febr og 15.april) Dette var en sterk likviditets belastning for mange små bedrifter.

3. Innfør et fribeløp på beskatning av inntekt for nystartede bedrifter.
Begrunnelse: I dag blir inntekt i aksjeselskaper dobbelt beskattet innen de utbetales til eierene. Først 28% selskapsbeskatning deretter 28% på mottatt utbytte. Står pengene i banken betales kun 28% på renteinntektene. Få nyoppstartede bedrifter greier å konkurere med dette. For å få en mer etableringsvennlig skatteprofil foreslår jeg at det gis et fribeløp til nystartede AS-er som beregnes ut fra selskapets arbeidskapital. Her foreslår jeg at dette fribeløpet knyttes til Norges Banks rente og med et påslag på 3 – 5 %-poeng. Forutsetingen bør være at selskapet ikke utbetaler utbytte til eierene. Det bør også vurderes om dette skal være tidsbegrenset, f.eks i 7 år etter oppstarting.

Det partiet som uten forbehold går inn for å gjennomføre dette får min stemme! (For punkt 3 godtar jeg at partiet går inn for å utrede forlaget)

Svein Haugan – Baleno AS

1 kommentar:

  1. Men hvorfor er det ingen partier - absolutt ingen partier - som går inn for å fjerne straffeskatten man blir ilagt for å være gründer eller personlig næringsdrivende?

    Pga manglende minstefradrag må en som driver sin virksomhet som enkeltmannsforetak betale 20.000 mer i skatt enn en lønnsmottager med samme inntekt.

    Er det ingen av de politiske partiene som har oppfattet at det finnes en stor skog av småbedrifter der ute i verden? Og er det ingen av de politiske partiene som har oppfattet at det finnes utrolig mange mennesker som kunne tenke seg å starte noe eget?

    SvarSlett