fredag 7. august 2009

Menneskefiendtlig Gahr Støre!


”Man behøver ikke å dyrke enerne, fordi de dyrker seg selv”, sier Utenriksminister Jonas Gahr Støre i Aftenposten i dag. Med det følger han opp venstresidens tradisjonelle tenkning rundt skole og utdanning med at de beste alltid klarer seg, så dem skal man ikke bruke så mye tid på.

Det er for meg en veldig instrumentell og menneskefiendtlig måte å tenke på. Selvsagt er det riktig at de smarteste ofte klarer seg (les: har en jobb og fungerer i samfunnet) uten noen særegen oppfølging, men har ikke enerne også en rett til å få utviklet sitt potensial!? Jo, selvsagt har de det!

Skole og utdanning dreier seg ikke bare instrumentelt om å gi den enkelte en mulighet for en jobb og for å overleve i samfunnet. Det dreier seg om å få stimulert sine evner og ferdigheter, bryte barrierer, bli utfordret, føle den intense gleden som mestring kan gi etc. Uansett hvilket personlig utgangspunkt man har.

Gahr Støre hadde nok ikke behøvd å studere ved ”Institut d’Etudes Politiques de Paris” for å få seg en anstendig jobb i Norge. Men fristelsene ved å studere i et system som dyrker sine enere ble vel for stor….

2 kommentarer:

  1. Ikke uvanlig at jeg er enig med deg Simen, men dette er jo den sosialdemokratiske kjernen. Alle skal ha de samme muligheter osv....
    Men får egentlig alle de samme muligheter, eller ressurser. Tenk om vi kunne skapt enda flere enere, og virkelig gi alle samme mulighet til å utvikle sitt virkelige potensiale. Med den ideologien Støre her fremmer, og sammenliknet med kvalitetstenkning, er de fornøyd med godt nok. Ikke best mulig og utnytte alle forbedringsmuligheter. Og vi vet jo hvordan det går i en verden av konkurranse!

    SvarSlett
  2. Dersom man skal velge hvem man skal hjelpe og fokusere på, da er det svært enkelt for meg i alle fall. Og faktum er at vi må velge. Norsk skole har ikke ubegrensede ressuser. For Arbeiderpartiet er det viktig å få alle med. De flinke er allerede med. Men når Ap snakker om tilpasset opplæring tenker de også på de flinke, som skal få opplæringen sin tilpasset slik at de får større utfordringer. Ap vil at ekstra dyktige elever i videregående skole skal kunne ta enkelte høyskolefag.

    SvarSlett