mandag 24. august 2009

Løs stjernekrigen Brustad!



1. januar 2010 får Norge, etter planen, en stjernekategorisering for hoteller. Regjeringen har vært en pådriver for dette, mens de fleste hotellkjedene hele tiden har vært skeptiske. Og man kan forstå skepsisen; det er ikke lett å lage objektive standarder, og kostnadene for hotellene kan bli store uten at kundene automatisk blir mer fornøyde.

Stjernekvalifiseringen skal, slik det nå ser ut, drives av en organisasjon eiet av NHO Reiseliv og Innovasjon Norge. Det betyr at en stor aktør, HSH, er satt på sidelinjen. En posisjon de naturlig nok ikke er fornøyde med. Og ikke skal være fornøyde med!

HSH har en bredere medlemsmasse i reisebransjen enn det NHO Reiseliv har, selv om NHO fortsatt har flere hoteller som medlemmer enn HSH. Siden hele reisebransjen vil bli påvirket av stjernekategoriseringen, og ordningen er tenkt utvidet til å gjelde andre reiselivsbedrifter, ville det ikke vært unaturlig at HSH fikk en rolle. HSH ville også bidratt til at kundeperspektivet ble bedre ivaretatt, noe som åpenbart er i de store hotellkjedenes interesse.

Hotellkjedene har jobbet hardt, og i stor grad lykkes med å være talspersoner overfor det politiske miljøet for hele reisebransjen. Mottoet har vært at det som er bra for hotellene, også er bra for reisebransjen.

Reisebransjen er en stor og variert næring med aktører fra transport, reisebyråer, opplevelsesbedrifter, overnatting, restauranter etc. Og selv om den politiske diskusjonen om reisebransjen oftest dreier seg om å få flere turister til Norge, må man huske at 8 av 10 hotellovernattinger i Norge gjøres av nordmenn som er på kurs, forretningsreise eller ferie.

Så den politiske diskusjonen knyttet til reisebransjen kan med hell utvides på flere måter!

Så langt har Sylvia Brustad ikke gjort noe for å gi HSH en plass i selskapet som skal organisere stjernekategoriseringen, men det er ikke for sent.

Skaff deg en stjerne (i boka) Brustad, gi HSH en plass ved bordet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar