fredag 27. november 2009

Kan skattefritak på treningen redusere sykefraværet?


La oss være enige om to ting:
1. Trening er bra for de aller fleste av oss, og bidrar til å holde oss friske både fysisk og mentalt. Det er bra for oss selv, for samfunnet og for arbeidsgiveren.
2. Økonomiske incentiver har en tendens til å endre atferd. Ganske ofte faktisk.

Likevel er jeg skeptisk til å gå veien om skattefritak. Dette fordi:
1. Det er umulig å definere hva som er trening på en enkel og omforent måte. Er sjakk trening?
2. De som velger treningsformer som krever små eller ingen kontantutlegg, vil helt sikkert kreve kompensasjon. Dekkes frakk som er utslitt etter mange og raske spaserturer i vinterkulden?
3. Det vil kreve et omfattende regelverk og nye stillinger i byråkratiet.
4. Noen blir sikkert litt motivert til å sette i gang når prisen er lavere (pga skattefritaket), men det er jo slik at mange treningsformer faktisk er tilnærmet gratis. Og dersom gratis ikke fungerer som motivasjonsfaktor, så fungerer nok ikke et skattefritak heller.
5. Og, for å bruke litt Ap retorikk, dette betyr i praksis lavere skatt til de som har mest fra før. Dette siden undersøkelser viser at folk med høy inntekt i gjennomsnitt trener mer enn folk med lav inntekt.

Det er riktig at bedrifter og organisasjoner har løst dette hver for seg, men det er fordi man da kan finne fleksible løsninger og i blant gjøre individuelle tilpasninger. Det blir umulig når man skal lage en statlig regelverk.

Jeg har et forslag: Hva om vi bare gir alle lavere skatt?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar