mandag 7. september 2009

Jens ljuger og Trygve glemmer


Trygve Hegnar har i dag en god leder hvor han påpeker, ganske så presist, at Jens Stoltenberg bevisst snakker mot bedre vitende. Eller han ljuger som det heter blant oss i allmuen.

Og det dreier seg om frasen om at en krone i skattelette gir en krone mindre til viktige fellesoppgaver. Hegnars poeng er at vi med vårt store overskudd på statsbudsjettet selvsagt kan gi skattelette uten å måtte kutte i andre poster. Vi må bare spare litt mindre. Og det er jo riktig.

Det viktige poenget Hegnar glemmer (eller ikke har plass til å nevne) er at det finnes noe som heter dynamiske effekter. Når bedriftene får lavere skatt, investerer de mer og ansetter flere. Noe som igjen gir økt aktivitet og flere skattekroner til fellesskapet.

Dette vet både Jens og Trygve.

Don’t underestimate your audience guys!

2 kommentarer:

  1. Det er litt rart at sosialistene er så raske til å påpeke at økte skatter kan brukes til å dempe aktiviteten i en overopphetet økonomi, men samtidig benekter at lavere skatter kan brukes til å stimulere en nedkjølt økonomi.

    SvarSlett
  2. Statistisk Sentralbyrå viste tydelig i en undersøkelse i 2008 at staten gjennom økt arbeidsinnsats får igjen 58 øre av hver krone i skattelette. Og da er ikke langtidseffekten beregnet!

    De øvrige 42 ørene, og vel så det, kan tas igjen i effektiviseringstiltak i det offentlige. Riksrevisjonens dokument nr. 1 (2008-2009) viser forbedringspotensialet for regjeringen - departement for departement.

    Og til sist: Man skal vokte seg for å gi tilitt til en regjering som ikke evner å se andre løsninger i tilfelle inntektene skulle falle enn å kutte i de viktigste velferdstilbudene først.

    SvarSlett