lørdag 12. september 2009

13,7 milliarder er mer enn et p… i havet!


Den syklende meningsmaskinen par excellence Harald Magnus Andreassen sier i Finansavisen at både motstandere og tilhengere overdriver effektene av formueskatten og arveavgiften.

Og med en samlet provenyeffekt på 13,7 milliarder kan man, med nasjonaløkonomiske briller, selvsagt si at det er en pølse i slaktetiden, et sannkorn i Sahara eller et p… i havet.

Mer oppsiktsvekkende er det at han i praksis sier at i det lange løp spiller skattenivået ingen rolle fordi lønnsnivået tilpasses slik at bedriftens lønnsomhet ivaretas. Altså: Jo mer skatt bedriften må betale, jo mindre lønn får de ansatte. Eierne får sitt uansett, så de bryr seg ikke om skattenivået.

Ja vel.

Dette er en teoretisk og makroøkonomisk betraktning som passer i kapittelet: ”Livet er et pust i sivet, og om hundre år er allting glemt”.

De som skal ta over familiebedriften eller vurderer å utvide eller starte næringsvirksomhet har selvsagt ikke et slikt perspektiv. De regner på de inntektene og kostnadene de har og forventer å få de nærmeste årene.

Og for dem det gjelder er 13,7 milliarder MYE penger! (Her ville Dagbladet regnet ut hvor mange sykler man får for denne summen, men jeg er ikke så forbrukervennlig…..)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar