fredag 30. oktober 2009

Medeierskapet må stimuleres!


På Bedriftskanalens frokostmøte torsdag denne uken belyste Terje R. Venold i Veidekke ASA en viktig problemstilling som vi i Bedriftskanalen Oslo Høyre vil jobbe videre med.

Veidekke, med sine 6250 medarbeidere, har nemlig bedrevet aktivt medeierskap siden 60-tallet. Mer enn halvparten av medarbeiderne har eierposter, og de eier til sammen 19 % av selskapet. Med dette eier private aksjonærer direkte 25 % av selskapet, mot 3,8 % i gjennomsnitt på Oslo Børs.

At dette medeierskapet har vært viktig for selskapet er Venold ikke i tvil om, og som han sier: ”Vi har ikke gått med underskudd siden starten i 1936”.

Problemet er skatten. Etter at utbytteskatten ble innført permanent i 2006 har avkastningen til ansatte med eierandeler falt, mens de institusjonelle investorene har opprettholdt sin avkastning. En ansatt betaler nemlig 28 % utbytteskatt, mens for eksempel Folketrygdfondet betaler 0. Den ansatte kan også komme i posisjon hvor han må betale formueskatt. Det vil aldri være en del av regnestykket for Folketrygdfondet.

I sum betyr dette at vi nå har et system som verken stimulerer til privat eierskap generelt, eller til medeierskap i bedriften man jobber spesielt. Dette har også Veidekke begynt å merke gjennom dalende interesse blant ansatte for medeierskap.

Dette må Høyre se på! Og Bedriftskanalen vil engasjere seg.

Innspill mottas!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar