tirsdag 28. april 2009

Hvorfor formueskatten må fjernes.

Formueskatten blir et tema på Høyres Landsmøte neste helg.

Formueskatten må fjernes fordi den:

  1. Kveler privat norsk eierskap. En skatt som må betales uavhengig av bedrifters inntektsgrunnlag, svekker næringsutvikling og arbeidsplasser.
  2. Hindrer innovasjon og entreprenørskap i næringslivet. Formuesskatten skader tilgangen av privat kapital til nye kompetanse- og forskningsbaserte bedrifter og styrer i stedet kapitalen mot boliger og hytter.
  3. Er en skatt som de fleste andre land har fjernet. Ettersom Norge er et av svært få land i OECD med formuesskatt – og det eneste hvor den slår inn på lavt nivå – blir formuesskatten en særskatt på norsk eierskap.

Finnes det andre gode argumenter?

1 kommentar:

  1. Bra! Man kan finne mange grunner til å avvikle formuesskatten, men det viktigste er prinsippet om at man ikke bør betale skatt på langsiktige verdier som ligger i selskapet og som skal benyttes til utvikling av selskapet videre fremover og som også representerer verdier som benyttes til den daglige verdiskapning. Formuesskatt er kortsiktig tenkt. Det fører blant annet til at (langsiktige) eiere må ta ut mer fra bedriften enn ellers nødvendig - for nettopp å betale formuesskatten. For oss som i utgangspunktet er mot altfor stort offentlig eierskap i næringslivet er det også et tankekors at staten (så vidt jeg vet) ikke betaler formuesskatt på samme måte som private eiere ...

    SvarSlett